Mamy pierwszy przepis na przepyszny tort od Darii z bloga trufelkowo.
Składniki na biszkopt
- 6 jajek – osobno żółtka i białka
- 1 szkl mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1 szkl cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, proszek i ciemne kakao. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodać cukier, następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części.
Krem Milky Way:
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- 2 szkl mleka w proszku
- 200 g masła
- 50 g masła kokosowego
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem, do jego rozpuszczenia. Wystudzić. Masło i masło kokosowe utrzeć na jasny krem z przestudzonym mlekiem. Na koniec dodać mleko w proszku i miksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki 30%
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać do uzyskania jednolitej masy ze śmietanką.
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- wiórki kokosowe
- batoniki milky way
- kolorowe perełki cukrowe do ozdoby
- kawa do nasączenia biszkoptów
Wykonanie całości:
Biszkopty nasączyć kawą. Ułożyć pierwszy biszkopt, posmarować go dżemem porzeczkowym i połową kremu milky way. Położyć kolejny biszkopt i resztę kremu (zostawić trochę do posmarowania boków).
Przykryć tort ostatnim biszkoptem i rozprowadzić na nim polewę czekoladową. Boki posmarować kremem milky way i posypać wiórkami kokosowymi. Tort ozdobić według uznania batonikami i perełkami. Schłodzić w lodówce!