Dostosowywanie preferencji dotyczących zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc Ci w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Poniżej znajdują się szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie w ramach każdej kategorii zgody.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „Niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do zapewnienia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie są wymagane do włączenia podstawowych funkcji tej witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub dostosowanie preferencji zgody. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację użytkownika.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacji na temat wskaźników, takich jak liczba odwiedzających, współczynnik odrzuceń, źródło ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie są wykorzystywane do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga w zapewnieniu odwiedzającym lepszej obsługi.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania odwiedzającym spersonalizowanych reklam na podstawie wcześniej odwiedzanych stron oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowych.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Hit Smaku 2018

Hit smaku 2018

Odkrycie smakoszy i wielbicieli kuchni tajskiej. Opowiemy o naszym doświadczeniu z masłem kokosowym, które jest znakomitym składnikiem każdego jedzenia (nie tylko słodyczy!). Znakomicie się sprawdza jako zagęszczacz do sosów i zup (2 łyżki dodane do zupy pomidorowej zmieniają jej smak i dają aksamitną delikatność), a jednym z naszych ulubionych domowych zastosowań jest warzywne curry.

Składniki:

  • 1 cukinia duża
  • 2 duże papryki
  • 4 marchewki
  • fasolka szparagowa lub bób (może być mrożony)
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słupków obranego imbiru
  • 2-3 łyżeczki mieszanki curry
  • przyprawy – sól, pieprz, papryczka chili (1 świeża lub suszonej czubek łyżeczki)
  • mleczko kokosowe (malutka puszka lub pół szklanki – opcjonalnie używam innego mleka roślinnego – np. migdałowe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki masła kokosowego
  • opcjonalne: batat, nasiona nerkowca lub łyżka masła nerkowcowego, kolendra do posypania lub pietruszka

Przygotowanie:

Do przygotowania curry używamy garnka o grubszym dnie (lub Termomixu). Na rozgrzany olej (kokosowy lub taki jakiego używasz do smażenia) wrzuć cebulkę pokrojoną w drobne cząstki oraz przyprawy – wszystko niech się praży i szkli. Następnie wrzucam wszystkie warzywa pokrojone w słupki lub półksiężyce. Dolewam 3 łyżki wody, wrzucam masło kokosowe 2-3 łyżki. Po 10 min wlewam mleczko kokosowe. W zależności od mojej ochoty na warzywa aldente curry gotuje się 45 min – 55 min

Jest to po prostu zawsze pyszne i zawsze super udane. Nie ma jednego smaku – w zależności od ilości imbiru i chili wychodzi bardziej lub mniej pikantne. Dodatkowo masło kokosowe polecamy do zagęszczania sosów zamiast śmietanki. Dodanie masła kokosowego do kulek mocy, deserów czy chociażby musli, owsianki, czy omletów/naleśników powoduje że zyskują piękny zapach i smak.

Spotykamy się z wielbicielami masła kokosowego – oni wyjadają to masło ze słoiczka łyżeczką!
To jest Pyszne Królewskie jedzenie!

Leave A Comment

Cart