Dzisiaj mamy dla Was przepis na babkę pomarańczowo – migdałową z udziałem naszego masła migdałowego, którego autorką jest Daria Diering – Kurdyk prowadząca Instagram oraz blog Trufelkowo
Składniki:
- 250 g mąki pszennej, typ 500
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego masła
- 1 czubata łyżka masła migdałowego
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 3 jaja
Przygotowanie:
W garnku podgrzać wodę. Na parze ubić masło z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz masłem migdałowym. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka. Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach. Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.