Babka pomarańczowo – migdałowa

Babka migdałowa

Dzisiaj mamy dla Was przepis na babkę pomarańczowo – migdałową z udziałem naszego masła migdałowego, którego autorką jest Daria Diering – Kurdyk prowadząca Instagram oraz blog Trufelkowo
Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, typ 500
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka masła migdałowego
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 3 jaja

Przygotowanie:

W garnku podgrzać wodę. Na parze ubić masło z cukrem, solą, skórką i sokiem z pomarańczy oraz masłem migdałowym. Dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Miskę z masą maślano-jajeczną zdjąć z garnka. Dodać stopniowo przesianą mąkę i sodę, miksując na najniższych obrotach. Podłużną formę o długości 30 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 40 minut.

Leave A Comment

Cart