Na każdej imprezie rodzinnej, na Święta znajdziecie na stole sernik pieczony, na zimno, ze spodem, z masą makową, każdy smakuje i raczej każdy się skusi. My proponujemy serniczek kokosowy, wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Przepis mamy od Adrianny, którą znajdziecie na Instagramie.
Składniki:
- 725g twarogu półtłustego
- 60g masła kokosowego
- 175g mleka kokosowego
- 5 jajek
- 60g ksylitolu
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg blendujemy z masłem, mlekiem, ksylitolem i żółtkami jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy twarogowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160°. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy go jeszcze z 30min w ciepłym piekarniku. Po wyłożeniu z piekarnika wywracamy go do góry dnem i wyciągamy z formy. Opcjonalnie polewamy rozpuszczona, gorzką czekoladą.