Sernik kokosowy

Sernik kokosowy blog

Na każdej imprezie rodzinnej, na Święta znajdziecie na stole sernik pieczony, na zimno, ze spodem, z masą makową, każdy smakuje i raczej każdy się skusi. My proponujemy serniczek kokosowy, wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Przepis mamy od Adrianny, którą znajdziecie na Instagramie.

Składniki:

  • 725g twarogu półtłustego
  • 60g masła kokosowego
  • 175g mleka kokosowego
  • 5 jajek
  • 60g ksylitolu

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Twaróg blendujemy z masłem, mlekiem, ksylitolem i żółtkami jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy twarogowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160°. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy go jeszcze z 30min w ciepłym piekarniku. Po wyłożeniu z piekarnika wywracamy go do góry dnem i wyciągamy z formy. Opcjonalnie polewamy rozpuszczona, gorzką czekoladą.

Leave A Comment

Cart