Poniżej znajdziecie przepis na przepyszną sałatkę m.in. z kozim serem, burakami, gruszką i owocami granatu. Do tego sałatka jest podawana na jadalnym spodzie. Przepis pojawił się na naszej stronie dzięki Justynie z justasalad.pl
Składniki na orzechowy talerzyk:
(2 talerzyki o średnicy 20 cm)
- 1 nieduża cebula
- 1 średniej wielkości gruszka
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili, sól, świeżo mielony pieprz
- 350 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1 jajko (rozmiar M)
Składniki na sałatkę:
- 2 garści garści roszponki
- 60 g koziego sera twarogowego do smarowania
- 1 łyżka masła migdałowego
- 1 /2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 duży ugotowany burak
- 1 średniej wielkości gruszka (sok z cytryny)
- 1/2 owocu granatu
- 2 czubate łyżki płatków migdałowych
Składniki na dressing:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka masła migdałowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy przez około 2 minuty na 4 łyżkach rozgrzanego oleju roślinnego. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, sól oraz świeżo mielony pieprz. Całość dusimy, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut i odstawiamy do przestygnięcia. Do szerokiej miski przekładamy zawartość patelni, dodajemy fasolę, masło migdałowe oraz 1 jajko. Całość dokładnie miksujemy blenderem aż uzyskamy gładką masę. Masę przelewamy do tortownicy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół). Talerzyk będzie gotowy po około 40 minutach.
- Do wysokiego naczynia lub młynka wrzucamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny.
- Buraka kroimy na niezbyt duże kawałki lub wykrawamy z niego kółeczka, które przekrawamy na połówki.
- Kozi ser łączymy z masłem migdałowym, dodajemy kilka kropel syropu z agawy i po wymieszaniu smarujemy nim nasze orzechowe talerzyki. Następnie wykładamy na nie naprzemiennie roszponkę, gruszkę, buraki i ziarenka granatu. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.